W Tuomela powstaje najnowocześniejsza szkoła w kraju.

http://www.hameensanomat.fi/sites/default/files/styles/carousel_full/public/images/2006takaaMT5p.JPG?itok=UN5m2WAK

Szczyt okna wykuszowego jest trójkątny z zewnątrz. Według dyrektora Arto Nykänen ma to związek z wyrażeniem sylwetki hotelu Sokos Vaakuna i zamku Häme.

http://www.hameensanomat.fi/sites/default/files/styles/carousel_full/public/images/2006alakertaMT5p.JPG?itok=gWsiOpHc

Pomieszczenie biurowe wypełni dwa stare piętra. Miejsce będzie można również wynajmować.

http://www.hameensanomat.fi/sites/default/files/styles/carousel_full/public/images/2006vinttiMT4p.JPG?itok=CzkUvn2z

Na nowym poddaszu, czyli w klasie do zajęć związanych ze sztuką położono nową, lśniącą podłogi.

Grafik dyrektora szkoły Arto Nykänen jest pełen spotkań związanych z prezentacjami dotyczącymi szkoły. Goście przybywają z Masku i Imatra zobaczyć poczynione postępy przez szkołę. W Finlandii nigdy wcześniej nie powstała tego typu placówka. W nowej szkole Tuomela nie będzie korytarzy, a niepotrzebne ściany zostaną zburzone.

W środowisku nauczania na każdym poziomie schemat będzie taki sam.

Powstanie jedno duże miejsce nauki, które będzie możliwe do przekształcania za pomocą dwóch konstrukcji przypominających kształtem namiot. Namiot ten jest stworzony z czterech zakrzywionych części, które można łączyć ze sobą na czas porannych spotkań lub korzystać z nich w inny sposób.

Miejsce do nauki jest połączone z mniejszą,oszkloną klasą i toaletami.

– Małe klasy są dla wyciszenia się. Wiemy, że każdego dnia w szkole zdarzają się takie sytuacje, że byłoby dobrze dla ucznia odpocząć w jakimś zacisznym miejscu – tłumaczy Nykänen.

Nykänen mocno wierzy w to, że poruszanie się w otwartej klasie nie będzie problemem. Porównuje tę sytuację do klasowych bibliotek, gdzie dzieci potrafią poradzić sobie również bez siedzenia w ławkach.

Podjęte w dotychczasowych rozmowach tematy o szkole bez ławek zosta realizowane.

Nie zostały zamówione żadne ławki. Zamiast tego każdy uczeń otrzyma własną szafkę na kółkach, którą będzie można zabrać ze sobą w ciągu dnia.

Stara piwnica i pracownia techniczna zastąpiły miejsce pomieszczeniu biurowemu.
Z pomiędzy dwóch pięter została usunięta podłoga tak, aby otrzymać więcej przestrzeni. Celem jest zbudowanie tam małej sceny i ruchomej widowni.

Cechą szczególną tego miejsca będzie zielona ściana, dzięki której będzie można przedstawiać prezentacje wymagające efektów specjalnych. Po prezentacji video zieloną ścianę będzie można zmienić i zastąpić za pomocą innego tła.

– Możemy tutaj rozwijać uczniów pewność siebie i kłaść nacisk na umiejętność wysławiania się podczas nauki – mówi dyrektor Nykänen.

Obok pomieszczenia biurowego będzie klasa do zajęć z gospodarstwa domowego i „mała kuchnia”, gdzie można będzie obsługiwać gości biura.

Nykänen opowiada również o własny pokojach uczniów, w których dzieci i młodzi będą mogli zwyczajnie przesiadywać na kanapie. W pokoju pojawi się telewizor i tablety.

Na nieużywanym poddaszu zmieniono w całości elewację. Przestronny, wypełniający całe piętro pokój zmieni się na nową klasę do sztuki.

– Teraz zostało tam wstawione nowe okno wykuszowe, którego widok jest skierowany na zamek Häme – mówi Nykänen.

Drugą nowością w szkole będzie jej własny punkt opieki zdrowotnej. Uczniowie powinni mieć jak najmniej przeszkód, aby dostać się do szkolnej pielęgniarki, chociażby poprzez informowanie nauczycieli o bólu głowy.

Jeszcze w czerwcu na placu stanie rzeźba Petri Kukkonen. Będzie składać się z wypukłych, wzniesionych liter, tworzących słowa: „ytheiskoulu, yhteisvoimin” (wspólna szkoła, wspólnymi siłami). Na literach dzieci będą mogły odcisnąć swoje ręce.

Na placu są już drzewa oraz gotowe drabinki do zabawy. Ceglana fasada szkoły została teraz zagipsowana i otrzyma złoty kolor. Prace remontowe budynku powinny być ukończone w lipcu.

Nowa Tuomela

Miejsce dla najmłodszych powstanie na trzech najniższych piętrach.

Na każdym piętrze powstanie jedno przedszkole, jedna pierwsza i druga klasa.

Każde trzecie, czwarte i piąte klasy otrzymają swoje własne piętro.

Szóstoklasiści będą uczyć się po stronie yläkoulu (odpowiednik polskiego gimnazjum).

Godziny lekcyjne z muzyki, z gospodarstwa domowego, z języków, fizyki i chemii będą organizowane w specjalnych klasach.

Na remont zostało przeznaczone 12,2 miliona euro.

Decyzja o podstawowym remoncie została wydana jesienią 2012 roku.

Remont rozpoczął się w październiku 2014 roku.

Budynek zostanie oddany do użytku 16 lipca, po czym kontrahent zajmie się pracami na szkolnym podwórzu.

Szkoła będzie gotowa rozpocząć swoją działalność już na początku nowego roku szkolnego.

IMG_1568

IMG_1581

IMG_1564

IMG_1582

TEKST: Essi Sutinen, http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/309913-tuomelaan-tulee-maan-modernein-koulu?r=0.9123100071148609

ZDJĘCIA: Markku Tanni, Anita Jokinen

Kommentointi on suljettu.

css.php